Ce facem

„De trei ori A pentru cetățeni: Acces la informații, Asistență și Ajutor activ”

Decembrie 2014 – Decembrie 2016
Finanțat de către Comisia Europeană prin Programul EuropeAID.

Obiectivul general al proiectului este acela de a răspândi modelul de consiliere adresat cetățenilor către Balcanii de vest și către Turcia. Astfel, urmărim identificarea oportunităților existente de informare și consiliere a cetățenilor și efectuarea unui studiu de fezabilitate și lansarea a 10 proiecte pilot pentru a demonstra valoarea serviciilor de consiliere, atât pentru cetățeni, cât și pentru inițiatorii de politici. Nu în ultimul rând, vizăm construirea unui parteneriat regional bazat pe înfrățirea cu alte țări membre ale UE și dezvoltarea unei alianțe cu țările din cadrul OSC interesate de ideea de consiliere a cetățenilor.

ANBCC implementează acest proiect în parteneriat cu Serviciul European de Acțiune Cetățenească (European Citizen Action Service) (aplicantul principal) și cu Federația Centrelor Juridice (UK). În țările beneficiare, partenerii sunt: Centrul pentru Dezvoltarea Societății Civile – STGM (Turcia), Programul pentru Drepturile Civile – CRPK (Kosovo), Fundația Națională pentru Dezvoltarea Societății Civile – NFCSD (Croația), Comisia Avocaților pentru Drepturile Omului – YUCOM (Serbia), Asociația pentru inițiative democratice – ADI (Bosnia Herțegovina).

Focus on Europe

Februarie – Noiembrie 2015
Finanțat de către Fundația Konrad Adenauer Stiftung – Biroul din București

Subiectele ce țin de Uniunea Europeană nu sunt suficient de vizibile în România și, în general, cetățenii români dețin puține informații cu privire la rolul Uniunii Europene. Pe parcursul activității ANBCC, am observat că subiectele cu “aromă europeană” sunt înscrise pe agenda publică doar în perioada alegerilor europarlamentare, iar atunci, de cele mai multe ori, acestea sunt mai degrabă traduse superficial în probleme de politică națională.

Așadar, în perioadele dintre alegerile europarlamentare agenda publică românească nu include subiecte importante de politică europeană, UE fiind aproape complet absentă din sfera publică.

În acest context, proiectul își propune să ofere cetățenilor, dar mai ales tinerilor, din 4 localități din România sentimentul de proprietate cu privire la statutul de cetățean european și să îi conștientizeze pe aceștia cu privire la impactul politicilor europene asupra vieților lor cotidiene.

„U-Impact: De la Implicarea Cetățenilor la Impactul asupra Politicilor Europene”

Martie 2015 – Iulie 2016
Finanțat de către Comisia Europeană prin programul Europa pentru Cetățeni

Implementat de către un grup de parteneri coordonați de către ProInfo Bulgaria, proiectul aduce împreună cetățenii și instituțiile publice, atât la nivel național cât și la nivel European, în opt state membre și un stat aspirant la statutul de membru al Uniunii Europene (Albania), în vederea dezvoltării unui mecanism care să crească impactul pe care inițiativele cetățenești le au asupra procesului decizional la nivel comunitar.

Proiectul urmărește creșterea gradului de conștientizare a valorilor și oportunităților cetățeniei europene și inițierea de acțiuni cetățenești comune și furnizarea de oportunități pentru o participare civică mai puternică.

ANBCC implementează această inițiativă în parteneriat cu ProInfo Foundation, Bulgaria (leading partner), Partners Albania, Center for Change and Conflict Management, Albania, European Citizen Action Service (ECAS), Belgium; NGO Support Centre, Cyprus; IREX Europe, France; Avatud Eesti Fond / Open Estonia Foundation, Estonia; Cittadinanzattiva Onlus, Italy; Fundación Ciudadanía, Spain.