Adina Ioana VĂLEAN

adina_valean

1. Despre europarlamentar câteva detalii

Data şi locul nașterii : 16 februarie 1968, Ţintea

Studii, titluri științifice (conform CV):

Activitate profesională (conform CV):

Limbi străine: engleză, franceză

Declarația de avere și interese: http://www.europarl.europa.eu/mepdif/37324_DFI_rev0_RO.pdf

2. În politica naţională

Adina Iona Bălan s-a afiliat PNL în anul 1999, urmând paşii unei cariere vizibile. Astfel, din 2000 până în 2002 este Secretar General al TNL. Ulterior, începând cu 2002 devine membru al Biroului Permanent al PNL – sector 1 şi, din 2003 până în 2004 secretar al comisiei PNL pentru mediul de afaceri, privatizare si politici concurentiale. În 2004 este aleasă, de pe listele PNL, ca deputat şi, în 2006 deţine Preşedenţia Filialei Judeţene a PNL din Prahova. De asemenea, în 2000 a fost director executiv adjunct al campaniei electorale pentru alegerile generale, iar în 2004 a fost implicată în programe de sprijin în campania pentru alegerile locale.

3. …şi europeană

În anul 2006 este observator în cadrul Parlamentului European şi participă, ulterior, la alegerile europarlamentare din 2009 fiind desemnată de către PNL. La nivel politic, aceasta se declară puternic interesată şi axată pe probleme legate de discriminare, însă îşi îndreaptă atenţia, mai degrabă, spre chestiuni legate de obiectivul unei pieţe a telecomunicaţiilor comună.

În aprilie 2007, Adina Vălean a devenit vicepreședinte al grupului ALDE din Parlamentul European. Propunerea făcută de liderul ALDE, Graham Watson, a fost votată in unanimitate de colegii din grup.

În aprilie 2009, Parlamentul European a adoptat raportul Adinei Vălean referitor la reducerea de la 1 iulie 2009 a tarifelor maxime in cazul trimiterii de mesaje text și descărcării de date de pe Internet in regim de roaming.

MANDAT 2014-2019

La alegerile europarlamentare, aceasta a candidat şi a câştigat un nou mandat de euro-deputat. În present este vicepreşedintă a Parlamentului European, funcţie din care derivă o serie de responsabilităţi legate de Informatică și telecomunicații. În acelaşi sens, este preşedintă a Grupului de lucru pentru strategia de inovare în domeniul TIC şi este membră atât a Grupului de lucru pentru egalitate de gen și diversitate cât şi a Comitetului de audit. Pe de altă parte, este membră a Biroului Parlamentului European, Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie şi Delegaţiei pentru relaţiile cu Statele Unite.

Este membră supleantă în Comisia pentru comerț international, Delegația pentru relațiile cu Elveția și Norvegia, la Comisia parlamentară mixtă UE-Islanda și la Comisia parlamentară mixtă a Spațiului Economic European (SEE)

Până în septembrie 2015 aceasta a avut:

4. În online

Website Parlamentul European: http://www.europarl.europa.eu/meps/ro/37324/ADINA-IOANA_VALEAN_home.html

Website Personal: http://www.valean.eu/

Email: adinaioana.valean@europarl.europa.eu

Facebook: https://www.facebook.com/AdinaValeanMEP

Twitter: https://twitter.com/adinavalean