Norica NICOLAI

norica_nicolai

1. Despre europarlamentar câteva detalii

Data si locul nasterii: 27.01.1958, Sinaia

Studii, titluri științifice (conform CV):

Activitate profesională (conform CV):

Limbi străine: engleză, franceză

Declarația de avere si interese: http://www.europarl.europa.eu/meps/ro/96825/NORICA_NICOLAI_declarations.html

2. În politica naţională

PNȚCD 

Ca membru PNȚCD, în perioada 1997-2000, Norica Nicolai a fost Secretar de stat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale, iar între 1998 și 2001 a fost președintele Consiliului Economic și Social (CES).

Norica Nicolai a fost exclusă din PNȚCD în august 2000, alături de Alexandru Ciocalteu și Sorin Dumitriu. Cei trei semnaseră o declarație prin care anunțau că îl sprijină pe liberalul Theodor Stolojan la Președinția României.

PNL

În 11 august 2000, Norica Nicolai a aderat la PNL.

2000 – 2004

Norica Nicolai fost aleasă senator de Cluj, pe listele PNL, la alegerile parlamentare din 26 noiembrie 2000. Pe perioada acestui mandat, Norica Nicolai ocupă funcția de lider al Grupului parlamentar al PNL (2000 – 2003), membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si abuzuri (2000 – 2003),  vicelider al Grupului parlamentar al PNL (2003 – 2004), vicepreședinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați (2000 – 2003) și secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională. Din 2003, aceasta este președinta Organizației Naționale a Femeilor Liberale. A fost aleasă în funcție în octombrie 2003 și a fost reconfirmată în ianuarie 2006.

De asemenea, pe  parcursul acestui mandat de senator, Norica Nicolai a fost președinta Comisiei comune speciale a Camerei Deputaților și Senatului pentru controlul execuției bugetului Curții de Conturi pe anul 2003 și a Comisiei de anchetă pentru investigarea afirmațiilor cu privire la existența unor centre de detenție ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor închiriate de CIA pe teritoriul României.

2004 – 2008

În 28 noiembrie 2004, Norica Nicolai a fost aleasă senator de Cluj, pe listele Alianței Dreptate și Adevăr PNL-PD. Pe perioada acestui mandat, Norica Nicolai devine membru al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități si validări. În 2005 este vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională,  membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, membru al Grupurilor parlamentare de prietenie cu Slovenia, Suedia și Pakistan și vicepreședinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Luxemburg.

În decembrie 2006, când Comitetul Executiv al PNL a stabilit conducerile interimare în urma suspendării președinților de organizații ale partidului care au semnat pentru înființarea PLD, Norica Nicolai a fost desemnată la Neamț. La Congresul PNL din 12 decembrie 2006, Norica Nicolai a fost aleasă vicepreședinte al partidului.

În februarie 2007, Parlamentul a aprobat înființarea unei comisii de anchetare a președintelui țării, PNL  având trei reprezentanți în această comisie printre care și Norica Nicolai. În 12 aprilie 2007, Norica Nicolai a fost aleasă vicepreședinte al Senatului, în locul colegului de partid Teodor Meleșcanu. Norica Nicolai nu reușit să câștige, în urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2008, un nou mandat în Parlament. În mai 2015, alături de Renate Weber, a fost exclusă din PNL, decizie pe care PNL a asumat-o ca firească în urma aderării acestora două la grupul ALDE din cadrul PE.

3. …şi europeană

MANDAT 2009 – 2014

Ca urmare a alegerilor europarlamentre din 2009, Norica Nicolai a fost primul candidat al listei PNL și a câștigat primul său mandat în Parlamentul European.

Pe parcursul acestui mandat, Norica Nicolai a devenit şefa delegaţiei PNL din Parlamentul European, membră a Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European şivicepreşedintă a Subcomisiei pentru Securitate şi Apărare. De asemenea, Norica Nicolai supervizează domeniul drepturilor femeilor și al egalității de gen, fiind membră a comisiei care se ocupă de acestea.

Norica Nicolai a fost membră a Delegaţiei Parlamentului European în relaţia cu Rusia, membru supleant alComisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne,al Delegaţiei pentru relaţiile cu Adunarea Parlamentară a NATO, al Comisiei pentru petiţii și al Delegaţiei la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE.

MANDAT 2014-2019

Alegerile europarlamentare din 2014 vor fi regăsit-o pe Norica Nicolai tot în capul listei PNL, de data aceasta candidând pentru al doilea mandat. Până în prezent, principalele aspecte ale activităţii europarlamentare a acesteia sunt legate de activitatea în cadrul Comisiei pentru pescuit, Delegației la Comitetul parlamentar de asociere UE-Moldova, Delegației la Adunarea Parlamentară Euronest în cadrul cărora este membră. Pe de altă parte, aceasta este membru supleant în cadrul Comisiei pentru afaceri economice și monetare şi în Delegația la Comisia parlamentară de cooperare UE-Rusia.

Până în septembrie 2015, aceasta a avut:

4. În online

Website Parlamentul European: http://www.europarl.europa.eu/meps/ro/96825/NORICA_NICOLAI_home.html

Website Personal: http://noricanicolai.ro/

Email: norica.nicolai@europarl.europa.eu

Facebook: https://www.facebook.com/norica.nicolai

Twitter: https://twitter.com/norica_nicolai