Norica NICOLAI

1. Despre europarlamentar câteva detalii
Data si locul nasterii: 27.01.1958, Sinaia
Studii, titluri științifice (conform CV):
- Universitatea București, Facultatea de Drept (1979-1983)
- 2000-2000 : Academia ONU pentru lideri politici
- 2001-2001 : Harvard University – John F. Kennedy School of Government
Activitate profesională (conform CV):
- Profesor suplinitor – Școala generală Secaria, județul Prahova (1977-1978)
- Procuror – Parchetul local Oltenița, județul Călărași (1983-1991)
- Consilier juridic – Agrotransport Călărași (1991-1993)
- În 1993 a fost reprezentant al României la Congresul Internațional de Criminologie de la Budapesta
- Avocat-Baroul Călărași; Profesor asociat în drept penal și criminologie – Universitatea București; Profesor asociat în drept penal – Universitatea Ecologică, București; Profesor asociat în drept penal comparat – Academia Română de Management (1991-1997)
- În 1994 a fost reprezentant al României la Congresul Internațional de Drept Penal de la Rio de Janeiro
- Între 1997-2000 a fost secretar de stat în Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (administrație publică, guvernare)
- Între 1997 și 2003 a fost membru al Consiliului de Administrație al Institutului ONU pentru drepturile femeilor
- Între 1998-2000 a fost președintă a Consiliului Economic și Social (administrație publică, guvernare)
- Între 2000-2008 a fost senatoare, vicepreședintă a Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, președintă a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, vicepreședintă a Senatului (administrație publică, guvernare)
- Între 2009-2014 şi-a desfăşurat activitatea ca deputată în Parlamentul European, vicepreședintă a Subcomisiei pentru securitate şi apărare, membră a Comisiei pentru afaceri externe, membră a Delegației la Comisia parlamentară de cooperare UE-Rusia, membră supleantă a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, membră supleantă a Comisiei pentru drepturile femeii și egalitatea de gen şi membră supleantă a Delegației pentru relațiile cu Adunarea Parlamentară a NATO (instituție a UE)
- Din 2014 este , pentru a doua oară, deputată în cadrul Parlamentului European
Limbi străine: engleză, franceză
Declarația de avere si interese: http://www.europarl.europa.eu/meps/ro/96825/NORICA_NICOLAI_declarations.html
2. În politica naţională
PNȚCD
Ca membru PNȚCD, în perioada 1997-2000, Norica Nicolai a fost Secretar de stat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale, iar între 1998 și 2001 a fost președintele Consiliului Economic și Social (CES).
Norica Nicolai a fost exclusă din PNȚCD în august 2000, alături de Alexandru Ciocalteu și Sorin Dumitriu. Cei trei semnaseră o declarație prin care anunțau că îl sprijină pe liberalul Theodor Stolojan la Președinția României.
PNL
În 11 august 2000, Norica Nicolai a aderat la PNL.
2000 – 2004
Norica Nicolai fost aleasă senator de Cluj, pe listele PNL, la alegerile parlamentare din 26 noiembrie 2000. Pe perioada acestui mandat, Norica Nicolai ocupă funcția de lider al Grupului parlamentar al PNL (2000 – 2003), membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si abuzuri (2000 – 2003), vicelider al Grupului parlamentar al PNL (2003 – 2004), vicepreședinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați (2000 – 2003) și secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională. Din 2003, aceasta este președinta Organizației Naționale a Femeilor Liberale. A fost aleasă în funcție în octombrie 2003 și a fost reconfirmată în ianuarie 2006.
De asemenea, pe parcursul acestui mandat de senator, Norica Nicolai a fost președinta Comisiei comune speciale a Camerei Deputaților și Senatului pentru controlul execuției bugetului Curții de Conturi pe anul 2003 și a Comisiei de anchetă pentru investigarea afirmațiilor cu privire la existența unor centre de detenție ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor închiriate de CIA pe teritoriul României.
2004 – 2008
În 28 noiembrie 2004, Norica Nicolai a fost aleasă senator de Cluj, pe listele Alianței Dreptate și Adevăr PNL-PD. Pe perioada acestui mandat, Norica Nicolai devine membru al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități si validări. În 2005 este vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, membru al Grupurilor parlamentare de prietenie cu Slovenia, Suedia și Pakistan și vicepreședinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Luxemburg.
În decembrie 2006, când Comitetul Executiv al PNL a stabilit conducerile interimare în urma suspendării președinților de organizații ale partidului care au semnat pentru înființarea PLD, Norica Nicolai a fost desemnată la Neamț. La Congresul PNL din 12 decembrie 2006, Norica Nicolai a fost aleasă vicepreședinte al partidului.
În februarie 2007, Parlamentul a aprobat înființarea unei comisii de anchetare a președintelui țării, PNL având trei reprezentanți în această comisie printre care și Norica Nicolai. În 12 aprilie 2007, Norica Nicolai a fost aleasă vicepreședinte al Senatului, în locul colegului de partid Teodor Meleșcanu. Norica Nicolai nu reușit să câștige, în urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2008, un nou mandat în Parlament. În mai 2015, alături de Renate Weber, a fost exclusă din PNL, decizie pe care PNL a asumat-o ca firească în urma aderării acestora două la grupul ALDE din cadrul PE.
3. …şi europeană
MANDAT 2009 – 2014
Ca urmare a alegerilor europarlamentre din 2009, Norica Nicolai a fost primul candidat al listei PNL și a câștigat primul său mandat în Parlamentul European.
Pe parcursul acestui mandat, Norica Nicolai a devenit şefa delegaţiei PNL din Parlamentul European, membră a Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European şivicepreşedintă a Subcomisiei pentru Securitate şi Apărare. De asemenea, Norica Nicolai supervizează domeniul drepturilor femeilor și al egalității de gen, fiind membră a comisiei care se ocupă de acestea.
Norica Nicolai a fost membră a Delegaţiei Parlamentului European în relaţia cu Rusia, membru supleant alComisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne,al Delegaţiei pentru relaţiile cu Adunarea Parlamentară a NATO, al Comisiei pentru petiţii și al Delegaţiei la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE.
MANDAT 2014-2019
Alegerile europarlamentare din 2014 vor fi regăsit-o pe Norica Nicolai tot în capul listei PNL, de data aceasta candidând pentru al doilea mandat. Până în prezent, principalele aspecte ale activităţii europarlamentare a acesteia sunt legate de activitatea în cadrul Comisiei pentru pescuit, Delegației la Comitetul parlamentar de asociere UE-Moldova, Delegației la Adunarea Parlamentară Euronest în cadrul cărora este membră. Pe de altă parte, aceasta este membru supleant în cadrul Comisiei pentru afaceri economice și monetare şi în Delegația la Comisia parlamentară de cooperare UE-Rusia.
Până în septembrie 2015, aceasta a avut:
- 91 de luări de cuvânt în plen (mai multe detalii AICI)
- 1 raport în calitate de raportor (mai multe detalii AICI)
- 1 raport în calitate de raportor alternative (mai multe detalii AICI)
- 1 aviz în calitate de raportor pentru aviz (mai multe detalii AICI)
- 1 aviz în calitate de raportor alternative pentru aviz (mai multe detalii AICI)
- 2 propuneri de rezoluţie (mai multe detalii AICI)
- 1 declaraţie scrisă (mai multe detalii AICI)
- 6 întrebări parlamentare (mai multe detalii AICI)
4. În online
Website Parlamentul European: http://www.europarl.europa.eu/meps/ro/96825/NORICA_NICOLAI_home.html
Website Personal: http://noricanicolai.ro/
Email: norica.nicolai@europarl.europa.eu
Facebook: https://www.facebook.com/norica.nicolai
Twitter: https://twitter.com/norica_nicolai