Theodor Dumitru STOLOJAN

theodor-dumitru_stolojan

1. Despre europarlamentar câteva detalii

Data și locul nașterii: 24 octombrie 1943, Târgovişte

Studii, titluri științifice (conform CV):

Activitate profesională (conform CV):

Limbi străine: engleză

Declarația de avere si interese: http://www.europarl.europa.eu/meps/ro/39721/THEODOR+DUMITRU_STOLOJAN_declarations.html

2. În politica națională..

Activitatea politică a lui Theodor Stolojan a început încă din primii ani de după Revoluția din 1989 când a deținut funcția de Prim-ministru (1991-1992).  În intervalul iulie 2000-octombrie 2006,  Theodor Stolojan a fost membru PNL, jucând un rol semnificativ în inițierea Platformei Liberale prin care s-a format Partidul Liberal Democrat (PLD) care, prin fuziunea cu Partidul Democrat (PD) de la sfârșitul lunii decembrie 2007, a dat naștere Partidului Democrat Liberal (PDL).  În cadrul alegerilor prezidențiale din 2004, Theodor Stolojan a candidat în calitate de co-președinte al Alianței Dreptate Adevar (D.A.), însă s-a retras din cursă la începutul lunii octombrie, invocând probleme de sănătate.

3. …și europeană

Theodor Dumitru Stolojan este la al 3-lea mandat în Parlamentul European, el deținând alte două (în perioada 2007-2009 și 2009-2014).

Traseul politic european al lui Theodor Stolojan a început la alegerile pentru Parlamentul European din noiembrie 2007, când a fost ales ca reprezentant al României. Până în prezent, acesta a avut calitatea de vicepreședinte, membru și membru supleant în diferite comisii, precum Comisia pentru afaceri economice şi monetare, al cărei vicepreşedinte a fost din 2009 și până în prezent, Comisia pentru bugete și Comisia specială privind provocările politice și resursele bugetare pentru o Uniune Europeană sustenabilă după 2013. Fiind preocupat de politica de vecinătate și de extindere a Uniunii Europene, pe parcursul timpului petrecut în Parlamentul European, Theodor Stolojan, a fost membru al Delegaţiei la Comisia parlamentară mixtă UE-Fosta Republică Iugoslavă Macedonia, Delegaţia la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova și Delegaţia la Comisia parlamentară mixtă UE-Turcia.

MANDAT 2014-2019

Theodor Dumitru Stolojan face parte și la cel de-al treilea mandat din cadrul Grupul Partidului Popular European (Creștin-Democrat) și al Democraților Europeni, grup la care s-a afiliat în decembrie 2007, după o perioadă scurtă în care a făcut parte din rândul deputaților neafiliați. De asemenea, odată cu începerea celui de-al treilea mandat, acesta și-a menținut poziția de membru în cadrul Comisiei pentru afaceri economice și monetare. Pe lângă calitatea de membru al acestei comisii, eurodeputatul mai este membru și în Comisia specială pentru deciziile fiscale și alte măsuri similare sau cu efecte similare și în cadrul Delegației la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE. Totodată, Theodor Stolojan este și membru supleant în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară și în cadrul Delegației pentru relațiile cu Africa de Sud.

Până în luna septembrie 2015, acesta a avut:

4. În online

Website Parlamentul European: http://www.europarl.europa.eu/meps/ro/39721/THEODOR+DUMITRU_STOLOJAN_home.html

Website Personal: http://www.stolojan.eu/

Email: theodordumitru.stolojan@europarl.europa.eu

Facebook: https://www.facebook.com/theodor.stolojan?filter=1

Twitter: https://twitter.com/theodorstolojan